Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten:

1. ASML ontkent dat Chinese spionnen bedrijfsgeheimen stalen

Chinese spionnen zouden voor miljoenen euro’s aan bedrijfsgeheimen hebben buitgemaakt bij de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML, meldde het Financieele Dagblad donderdag. Maar ASML zelf ontkent dat. Het bedrijf spreekt tegen dat het slachtoffer is van Chinese spionagepraktijken.

In een verklaring zegt het te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers, maar van nationale samenzwering zou geen sprake zijn.

Lees meer: ASML ontkent dat Chinese spionnen bedrijfsgeheimen stalen

2. Kamer nog terughoudender met betrekken Huawei bij 5G

Ondanks de verklaring van ASML, hebben de partijen VVD en CDA nog niet veel vertrouwen in Chinese bedrijven. Ze willen niet dat Nederland in zee gaat met het Chinese telecombedrijf Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk, schrijft het FD. “Het is heel simpel”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Wybren van Haga tegen de krant. “Als een partij zich in een spel niet aan de regels houdt, dan moet je daar niet mee spelen."

Ook GroenLinks heeft liever niet dat Huawei betrokken raakt bij het 5G-netwerk. D66 en PvdA maken zich er ook grote zorgen om, maar grijpen het nieuws rond ASML vooralsnog niet aan om zich tegen de betrokkenheid van Huawei uit te spreken.

3. Uber gaat in mei naar de beurs en verwacht 90 tot 100 miljard dollar waard te zijn

Het kan de grootste beursgang in jaren worden: Uber heeft eindelijk de langverwachte beursnotering aangevraagd. De populaire taxi-app lijdt jaarlijks nog altijd miljarden verlies, maar denkt toch 90 tot 100 miljard dollar waard zijn. Naar verluidt maakt Uber op 10 mei zijn debuut op Wall Street.

De taxi-app kende onder de in 2017 afgetreden topman Travis Kalanick een roerige periode vol schandalen, maar is onder zijn opvolger Dara Khosrowshahi in wat rustiger vaarwater terecht gekomen.

4. WikiLeaks-oprichter Julian Assange gearresteerd, maar hij had z'n kat al weggegeven

Na een verblijf van zes jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen is WikiLeaks-oprichter Julian Assange donderdag door de Britse politie gearresteerd, nadat zijn diplomatieke asiel was ingetrokken. Volgens het Britse Openbaar Ministerie heeft Assange de voorwaarden van zijn borg geschonden. De VS stelt Assange verantwoordelijk voor het publiceren van geheime Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak via WikiLeaks.

De arrestatie van Assange zat er al enkele maanden aan te komen. Volgens de Italiaanse krant La Reppublica heeft de Australiër zijn kat afgelopen november weggegeven om het beest een 'gezonder leven' te gunnen.

5. Israëlische maanlanding mislukt

De landing van de Israëlische sonde Beresheet op de maan is mislukt. De motor van het toestel viel uit in aanloop naar de geplande zachte landing en daarna is de Beresheet gecrasht. De sonde werd op 22 februari gelanceerd vanaf Cape Canaveral door het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Israël wilde na de Verenigde Staten, Rusland en China het vierde land worden dat een gecontroleerde maanlanding tot een goed einde zou brengen.

6. Bol.com gaat 3,5 miljoen artikelen zonder doos versturen

Een koffiezetapparaat? Een printer? Een pak luiers? Als je dergelijke artikelen bestelt bij webwinkel bol.com, komen ze nu nog in de karakteristieke blauw-witte doos, maar later dit jaar niet meer. Bol.com wil duurzamer gaan verzenden en zal nog dit jaar 3,5 miljoen artikelen gaan versturen zonder doos.

“Het verzenden van minstens 3,5 miljoen artikelen per jaar zonder Bol.com-doos is een belangrijke stap richting klimaatneutraal winkelen bij Bol.com in 2025”, zegt directeur Logistiek Olaf van den Brink van Bol.com in een persverklaring.

7. Miljoenenschade door nepadvertenties voor bitcoin met BN'ers

Volgens de Fraudehelpdesk zijn nepadvertenties voor beleggen in bitcoin een groot probleem, zo meldt de NOS. Bij dergelijke online aanbiedingen wordt geschermd met nepcitaten van bekende Nederlanders. Wie geld overmaakt, is dat vervolgens kwijt.

In 2018 en 2019 bedraagt de gemelde schade vooralsnog 1,7 miljoen euro. Het grootste deel daarvan werd in de eerste maanden van dit jaar gemeld. Het werkelijke bedrag is waarschijnlijk hoger, omdat niet alle gedupeerden zich meden bij de Fraudehelpdesk.

8. Consumentenbond waarschuwt voor sjoemelende garages

Wie met een oudere auto naar de APK moet, doet er volgens de Consumentenbond goed aan de wagen bij meer dan één garage te laten keuren. Het liefst ook bij een keuringsstation dat niet repareert maar uitsluitend keurt en geen financieel belang heeft bij reparaties. “Garages gebruiken trucs om de rekening van een APK kunstmatig te verhogen”, zegt de bond. “Ze rekenen hoge kosten voor reparaties van kleine ‘plotselinge’ mankementen.”

De bond liet twaalf auto’s keuren bij elf garages en werd geconfronteerd met veel dure en onnodige reparaties. Zo kwam een auto niet door de keuring, tenzij de remmen voor 500 euro zouden worden vervangen. Maar uit een herkeuring bij een andere garage en een controle door de RDW, die APK’s steekproefsgewijs controleert, bleek dat er met de remmen niks mis was.

Het advies voor consumenten luidt: vraag voordat je akkoord gaat met een dure reparatie om het keuringsrapport.

9. Huilend meisje aan de Amerikaanse grens winnaar World Press Photo

De foto 'Een huilend meisje aan de grens' van de Amerikaanse fotograaf John Moore is uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar. Prins Constantijn reikte de prestigieuze fotoprijs donderdagavond uit in de Westergasfabriek in Amsterdam.

De foto laat het Hondurese meisje Yanela Sanchez zien bij de Mexicaans-Amerikaanse grens terwijl haar moeder wordt gefouilleerd door de grenspolitie.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van donderdag.

 

Dit zijn de meest gelezen verhalen van gisteren op Business Insider:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

Huub Vermeulen staat sinds september 2017 aan het roer van @bol_com. Hij is al sinds 2001 werkzaam voor de grootste internetwinkel van Nederland. · Vermeulen blijkt verzot op managementboeken. En eentje springt er wat hem betreft bovenuit: 'Leaders eat last' van @simonsinek. · “Sinek vind ik onwijs goed, omdat hij op een aanstekelijke manier schrijft over bedrijven en management", zegt Vermeulen tegen @businessinsidernl. "Leaders eat last is een heel goed boek over leiderschap. Het beschrijft een managementstijl die past bij de filosofie die we bij Bol.com hebben." · "Wij werken met multidisciplinaire teams. Niet de zuilen van de afdeling zijn leidend, maar de samenwerking tussen de disciplines. De teams hebben een zekere mate van autonomie en bepalen wat de beste oplossing is om de doelen te bereiken die we als bedrijf hebben gesteld. Zo krijg je veel energie, creativiteit en bouw je een betere organisatie. Hoe je dat managet, staat in dit boek." · 📷 door Bas Czerwinski/ANP · #bolcom #simonsinek #leaderseatlast #boekentip #bookrecommendation #ondernemen #ondernemer #ondernemerschap #entrepreneur #entrepreneurs #wereldverbeteraar #businessman #inspiration #startuplife #mindset #motivational #entrepreneurlifestyle #businessbook #management #managementbooks #managementskills #boeken #boekstagram #managementboek

Ein Beitrag geteilt von Business Insider Nederland (@businessinsidernl) am